Filter
  • Zeearenden nog steeds aanwezig

    Zeearenden nog steeds aanwezig

    Nu voor de Zeearend binnenkort het broedseizoen gaat beginnen (vaak al in januari), is het hoopgevend dat er nog steeds twee paartjes van deze toppredatoren in de Biesbosch aanwezig zijn. Naast het broedpaar uit de Brabantse Biesbosch bevindt er zich al maanden een tweede volwassen paar aan de Hollandse kant, in de Dordtse Biesbosch. De Tongplaat en omgeving vormen voor dit paar een vaste stek, maar hun territorium strekt zich nog veel verder westwaarts uit. Regelmatig houdt dit paar zich ook op in de buurt van de Hellegatsplaten, tot aan Tiengemeten en de Korendijkse Slikken toe. Het lijkt er echter op dat de Tongplaat een vaste uitvalsbasis voor dit tweede paar vormt. Helaas staan er in de Dordtse Biesbosch niet veel grote bomen die geschikt lijken voor een enorm zeearendennest. Er zijn dan ook nog geen sporen van nestbouw vastgesteld, hoewel er wel baltsgedrag vertoond wordt. Opmerkelijk is wel dat het tweede paar de laatste tijd soms ook de rivier oversteekt naar de Deeneplaat, waar wel veel grote hoge populieren staan. Zo’n uitstapje naar de Deeneplaat kan echter op een grensconflict met het gevestigde paar rekenen. Onlangs werd vastgesteld dat het mannetje van het Brabantse paar vanaf de Vischplaat de indringers op de Deeneplaat nauwlettend in de gaten hield. Hij was daarbij zo op zijn concurrenten gefocust dat hij alle aandacht voor zijn omgeving uit het oog verloor en door een bootje, dat in het Gat van de Visschen voer,  tot op enkele meters gepasseerd kon worden zonder dat dit tot een reactie leidde.

    Kennelijk is de Biesbosch net groot genoeg voor twee paren zeearenden, maar of het tweede paar al komend jaar tot broeden komt, is voorlopig nog gissen.

    Zeearenden

     

  • Jaar (2014) van de Spreeuw

    Het jaar 2014 is uitgeroepen tot Jaar van de Spreeuw.

    Deze prachtige vogels doen het namelijk niet meer zo goed en daarom gaan Vogelbescherming Nederland en Sovon kijken waar dit aan ligt en wat er aan gedaan kan worden.

    Uit vooronderzoek van Sovon en het Vogeltrekstation blijkt wel dat het broedsucces een belangrijke rol speelt in de populatiedynamiek van de Spreeuw. En daar is nog onvoldoende over bekend. Vogelbescherming is daarom van plan om een 100-tal spreeuwennestkasten uit te rusten met een (analoge) camera, om zodoende deze broedgevallen te kunnen volgen en gegevens vast te leggen.

    Voor dit onderzoek worden vrijwilligers gezocht, zie: https://www.sovon.nl/nl/content/wie-volgt-de-spreeuw.

  • Opgelet Pestvogels!!!

    Opgelet Pestvogels !!!

    Er zijn weer pestvogels gesignaleerd in onze regio. Zaterdag 7 december jl ontdekte Wilma Schoester een exemplaar dat zich te goed deed aan de bessen  van een meidoorn. Zoals bekend zijn pestvogels bij ons dwaalgasten, met een invasief karakter, die i.v.m. voedselschaarste (zaden van de Arve-den) in de broedgebieden in Noord- en Oost-Europa, in de winter ver naar het westen trekken om zich bij ons aan zaden en vooral bessen te vergrijpen. In sommige jaren kunnen ze dan in kleine of grotere groepjes worden waargenomen, maar in andere jaren ontbreken ze geheel. Vorig jaar was bij ons een goed pestvogeljaar met waarnemingen op 13 verschillende dagen in november en december, op verschillende plaatsen rond de Biesbosch, meestal in de bebouwde kom (vanwege de bessen). De hoogste aantallen dat jaar werden gemeld uit de kern van Hank (19 stuks) en de kern van Werkendam (22 ex.). In 2011 werden er op 15 verschillende dagen pestvogels in de regio gesignaleerd met een maximum van 10 uit de bebouwde kom van Werkendam. Maar 2010 was nog het beste jaar uit de recentere tijd met meldingen op 19 verschillende dagen met een maximumaantal van 20 exemplaren, alweer uit de bebouwde kom van Werkendam. De aantallen zijn echter maar een indicatie want niet alle vogels worden opgemerkt en niet alle waargenomen vogels worden altijd gemeld. De Pestvogel heeft naast zijn officiële naam (de herkomst van die naam zal wel bij iedereen genoegzaam bekend zijn) ook nog een aantal illustere streeknamen zoals: Lakvogel, Beemer (verwijzend naar Bohemen), Zijdestaart, Wijnstaart, Sneeuwvogel en Zwarte Mantel.

     

2012.
By: Joomla Free Templates