De Biesbosch is een broedvogel rijker. Na vorig jaar de Zeearend al als nieuwe aanwinst te hebben mogen verwelkomen, zijn afgelopen maand op twee verschillende locaties Middelste Bonte Spechten waargenomen.
We hadden al de Groene, de Grote en de Kleine Bonte Specht als broedvogel. Sinds dit jaar is daar de Middelste Bonte Specht bij gekomen. Tijdens de grote Biesboschinventarisatie van 2010 werd de soort niet vastgesteld. Toch werd er in de nazomer van dat jaar opeens een vogel gefotografeerd door Ad Hamers. Nog nooit eerder werd de Middelste Bonte Specht in de Biesbosch waargenomen!
Gezien de gestage opmars van de soort in zuidoostelijk Nederland (tot medio jaren 1990 geen broedvogel in NL, nu ruim 350) werd voorzichtig gespeculeerd over deze soort als broedvogel. Zou het kunnen? Het is toch een soort van rijke, oude loofbossen? Zou het vrij eentonige, relatief jonge wilgenbos van de Biesbosch aantrekkelijk genoeg zijn? De ruwe schors van de wilgen werkt in het voordeel; juist in ruwe schors zoekt de Middelste Bonte Specht zijn voedsel.
Begin 2013 werd door Jan Trapman melding gemaakt van een roepende vogel bij Lijnoorden. Er werd echter niets meer gevonden, totdat boswachters Theo en Thomas de soort daar begin maart weer tegenkwamen. Inmiddels kan er gesproken worden van een heus territorium én is er zelfs een 2e territorium vastgesteld in de Brabantse Biesbosch! Of deze roepende mannetjes ook al gezelschap hebben gekregen van een vrouwtje is nog niet duidelijk. Laten we het hopen, zowel voor hun, als voor ons. Want het is een fraaie aanwinst voor de broedvogelpopulatie in de Biesbosch!