Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/vwgbiesb/public_html/plugins/system/gcalendar/gcalendar.php on line 61
Wintervogels

Wintervogels

In opdracht van de Provincie Zuid-Holland organiseert Sovon Vogelonderzoek, gedurende het winterhalfjaar, al vele jaren zogenaamde wintervogeltellingen. Rond de Dordtse Biesbosch voert de Vogelwerkgroep Biesbosch deze tellingen uit. Dit wordt al sinds 1991 gedaan en dankzij zo’n lange reeks tellingen kunnen er onderbouwde uitspraken gedaan worden over het belang van de getelde gebieden voor overwinterende vogels en kunnen er belangrijke trends berekend worden.
De provincie gebruikt de uitkomsten van de tellingen o.a. voor de actualisering van het Streekplan. Indirect werkt de Vogelwerkgroep Biesbosch, via haar wintervogeltellingen, dus mee aan de natuurwaardebepaling en daarmee aan het behoud, van het gebied. De wintervogeltellingen vinden elk jaar in de periode van oktober t/m maart plaats, op de zaterdag die het dichtst bij de 15e ligt.

Voor zowel beginnende als gevorderde vogelaars vormen deze tellingen een uitgelezen kans om een bijdrage te leveren aan de bescherming van de natuur. Omdat de tien telplots in drie ploegen worden geteld en er in iedere groep minimaal één ervaren teller zit, kunnen de deelnemers veel van elkaar opsteken.

Tijdens de wintervogeltellingen krijg je natuurlijk verschillende soorten vogels in de kijker, zowel algemene als bijzondere. Zo zijn er altijd wel meerdere soorten ganzen en eenden te zien, maar ….. een langs scherende Slechtvalk, een passerende Zeearend, een jagend Smelleken of een invallende groep kraanvogels vormen de krenten in de pap.

De wintervogeltellingen vertrekken steevast om 10.00 uur vanuit hoeve Jong Dordrecht, het onderkomen van de Vogelwerkgroep Biesbosch aan de Noorderelsweg 2A te Dordrecht. Hier worden vooraf, onder het genot van een kopje koffie of thee, de drie telploegen ingedeeld. Er gaat een groep te voet, één per fiets en één per auto. Afhankelijk van wat je op je pad tegenkomt, ben je kort na de middag weer op het vertrekpunt terug.
Om eens te proeven aan zo’n wintervogeltelling kan iedereen, ervaren of (nog) niet, zich aanmelden via de mail of via tel. 078-6.21.39.21

Kolganzen in Polder de Biesbosch

 

2012.
By: Joomla Free Templates