Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/vwgbiesb/public_html/plugins/system/gcalendar/gcalendar.php on line 61
Kolonievogels

Kolonievogels

Vogels die in kolonies broeden zijn vaak extra kwetsbaar. Als hun nestplaats bedreigd raakt, gaat dat immers ten koste van een hele (deel)populatie. Het is daarom belangrijk te weten waar zich broedkolonies bevinden en hoe zo’n kolonie zich door de jaren heen ontwikkelt.

In de Biesbosch worden kolonievogels daarom jaarlijks geteld. Het gaat daarbij om de volgende soorten:

Aalscholver (Dordtse Biesbosch), Blauwe Reiger (Brabantse en Sliedrechtse Biesbosch), Purperreiger (Sliedrechtse Biesbosch), Lepelaar (Hollandsch Diep), Huiszwaluw (in en rondom de hele Biesbosch), Oeverzwaluw (Brabantse en Dordtse Biesbosch).

In het verleden waren er in de Biesbosch ook kolonies van (meerdere soorten) sterns en van de Kwak gevestigd. Het is niet denkbeeldig dat die ooit weer terug zullen keren. Ook voor nieuwe soorten koloniebroeders, zoals bijvoorbeeld de Grote zilverreiger, is er in de toekomst, in de als maar groter wordende Biesbosch, ruimte.

Het is mogelijk om aan de kolonietellingen van de werkgroep mee te werken. Vooral het tellen van kolonies huiszwaluwen is erg arbeidsintensief. 

 aalscholverkolonie

 

2012.
By: Joomla Free Templates