Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/vwgbiesb/public_html/plugins/system/gcalendar/gcalendar.php on line 61
Kleine Noordwaard

De Biesbosch, een vogelgebied bij uitstek

De afgelopen jaren is het Nationaal park de Biesbosch flink uitgebreid qua oppervlakte flink uitgebreid. Zowel in de Sliedrechtse als in de Brabantse Biesbosch zijn honderden hectaren landbouwgrond ‘omgetoverd’ tot nieuwe natuur. De gebieden die onder invloed  van rivierwater staan, zijn o.a. ingericht in het kader van ‘Ruimte voor de Rivier’ zodat het rivierwater meer ruimte krijgt en er minder snel water afgevoerd hoeft te worden door o.a. de Merwede en de Maas.

aalscholvers in boom

Maar er is ook "Deltanatuur" (natuurontwikkeling) aangelegd. Deze gebieden met gigantische slikplaten en doorstromende geulen zijn in zeer korte tijd een waar ‘vogelmekka’ geworden.

Een mooi voorbeeld hiervan is ‘de Kleine Noordwaard’ in het Brabantse deel van het Nationaal park. Hier zijn in een paar jaar tijd al ruim 220 verschillende vogelsoorten waargenomen. Het bijzondere van dit gebied is, is dat het zeer goed toegankelijk is en je niet direct afhankelijk bent van een boot. Door het gebied lopen verschillende wandel-  en fietsroutes en er zijn verschillende observatiepunten. In het voorjaar kan je hier genieten van honderden grutto’s, kievitten, tureluurs en andere stelt- en strandlopers. Verder zijn er vele soorten eenden te zien zoals de Zomertaling, Pijlstaart en de Bergeend. Op het eiland, dat hier midden in het gebied ligt, broeden kluten, visdieven en er is een kolonie kokmeeuwen gevestigd. 

Het zijn niet alleen watervogels wat men tegenkomt ook zingen er tientallen nachtegalen, blauwborsten en merkt u misschien de in Nederland o-zo-zeldzame Cetti’s zanger op. s’Avonds kun je in de nabijgelegen Polder Maltha genieten van ‘whoempende’ roerdompen en het ‘zwiepende’ geluid van het Porseleinhoen horen.

Grote zilverreigers

Als het zomer wordt, zul je er moeite voor moeten doen om de Lepelaar niet te zien. Er zitten er dan namelijk honderden. In grote colonne foerageren ze op zoetwatergarnaaltjes en kleine visjes. Met hun lepelvormige snavel, uitgerust met gevoelige tastorgaantjes, maaien ze door het water op zoek naar voedsel. Tussen de lepelaars zitten vaak tientallen spierwitte kleine en grote zilverreigers en soms is de geheimzinnige reigersoort de Kwak te zien.

In de nazomer is de soort van de Noordwaard de Visarend. Vanaf half augustus vist deze magnifieke arend in het gebied. De Visarend is ongeveer even groot als buizerd maar heeft langere vleugels en een kleinere kop. Vooral zijn zogehete ‘vingers’, aan het eind van beide vleugelpunten, vallen op. De Visarend ziet, vanuit tientallen meters hoogte, grote witvis zwemmen en gaat daar dan met een plonsduik op af en grijpt deze dan met zijn enorme nagels met zijn poten om deze op een rustige plek te verorberen.

Vanaf het najaar is de Biesbosch weer bezaaid met nieuwe gevleugelde bezoekers. Tienduizenden ganzen en eenden komen naar het Nationaal park om daar te overwinteren. En dat gaat vooral met flinke vorst. De aantallen Grote zilverreigers lopen op tot over de 900 en meerdere Zeearenden vliegen in het gebied rond. Kortom de Biesbosch is in alle jaargetijden een ongelofelijk belangrijk vogelgebied.

Visarend

2012.
By: Joomla Free Templates