Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/vwgbiesb/public_html/plugins/system/gcalendar/gcalendar.php on line 61
Gebied

De Biesbosch, een vogelgebied bij uitstek

De afgelopen jaren is het Nationaal park de Biesbosch flink uitgebreid qua oppervlakte. Zowel aan in de Sliedrechtse als in de Brabantse Biesbosch zijn honderden hectaren landbouwgrond ‘omgetoverd’ in nieuwe natuur. De gebieden die onder invloed staan van rivierwater zijn o.a. ingericht in het kader van ‘Ruimte voor de Rivier’ zodat het rivierwater meer ruimte krijgt en er minder water afgevoerd te worden door o.a. de Merwede en de Maas.
Deze gebieden met gigantische slikplaten en doorstromende geulen zijn in zeer korte tijd een waar ‘vogelmekka’ geworden.

Aalscholverboom

Een mooi voorbeeld hiervan is ‘de Kleine Noordwaard’ in het Brabantse deel van het Nationaal park. Hier zijn in een paar jaar tijd al ruim 220 verschillende vogelsoorten waargenomen. Het bijzondere van dit gebied is , is dat het zeer goed toegankelijk is en je niet direct afhankelijk bent van een boot. Door het gebied lopen verschillende wandel en fietsroutes en zijn verschillende observatiepunten. In het voorjaar kan je hier genieten van honderden grutto’s, kievitten, tureluurs en andere stelt en strandlopers. Verder zijn er vele soorten eenden te zien zoals de Zomertaling, Pijlstaart en de Bergeend. Op het eiland wat hier midden in het gebied ligt broeden kluten, visdieven en zit een kolonie kokmeeuwen. 

Het zijn niet alleen watervogels wat men tegenkomt ook zingen er tientallen nachtegalen, blauwborsten en merkt u misschien de in Nederland o-zo-zeldzame cetti’s zanger op. S’avonds kunt u in de nabijgelegen Polder Maltha genieten van ‘whoempende’ roerdompen en het ‘zwiepende’ geluid van het Porseleinhoen horen.

Als het zomer wordt zult u er moeite voor moeten doen om de Lepelaar niet te zien. Er zitten er dan namelijk honderden. In grote colonne foerageren ze op zoetwatergarnaaltjes en kleine visjes. Met hun lepelvormige snavel- uitgerust met gevoelige tastorgaantjes- maaien ze door het water op zoek naar voedsel. Tussen de lepelaars zitten vaak tientallen spierwitte kleine en grote zilverreigers en soms is de geheimzinnige reigersoort de Kwak te zien.

Grote zilverreiger

In de nazomer is de soort van de Noordwaard de Visarend. Vanaf half augustus vist deze magnifieke arendachtige in het gebied. De Visarend is ongeveer even groot als buizerd maar heeft langere vleugels en een kleinere kop. Vooral zijn zogehete ‘vingers’ aan het eind van beide vleugelpunten vallen op. De Visarend ziet vanuit tientallen meters hoogte grote witvis zwemmen en gaat daar dan met een plonsduik op af en grijpt deze dan met zijn enorme nagels bij zijn poten om hem op een rustige plek te verorberen.

Visarend

Vanaf het najaar is de Biesbosch weer bezaaid met nieuwe gevleugelde bezoekers. Tienduizenden ganzen en eenden komen naar het Nationaal park om daar te overwinteren. Dat gaat met flinke vorst vaak . De aantallen grote Zilverreigers lopen op tot over de 200 en meerdere Zeearenden vliegen in het gebied rond. Kortom de Biesbosch is in alle jaargetijden een ongelofelijk belangrijk vogelgebied.

 

2012.
By: Joomla Free Templates